Forum

Forum Navigation
Forum breadcrumbs - You are here:ForumLAIF: FinanceA szomszédasszony titka
Please or Register to create posts and topics.

A szomszédasszony titka

Tudjátok, mindig is azt hittem, hogy az élet egy unalmas, szürke szőnyeg, amit időnként feldob egy-egy váratlan esemény. Aztán múlt héten, amikor a Margit néni, a földszinti nyugdíjas szomszédasszonyom, kopogtatott az ajtómon, és egy vékony, aranyláncon csillogó medálról mesélt, rájöttem, mennyire tévedtem.

Margit néni hetvenkét éves. Minden reggel hatkor kelt, kávét főzött, és a balkonon üldögélve figyelte, ahogy a város lassan felébred. A férje, Józsi bácsi, öt éve hunyt el, a nyugdíja épp csak a számlákra és a piaci zöldségekre volt elég. Mindenki sajnálta, én is. De aztán egyik este, amikor a lépcsőházban találkoztunk, észrevettem a csillogást a nyakában.

– Margit néni, de szép medál! – mondtam, mert tényleg gyönyörű volt.

– Köszi, kislányom – mosolygott. – Ezt az interneten nyertem.

A szám tátva maradt. Margit néni? Internet? Nyeremény? Nem egy sorsoláson, nem egy kuponnal, hanem egy olyan helyen, ahol kisebb és nagyobb összegeket lehet nyerni. Elmesélte, hogy az unokája, Peti, mutatta meg neki a Vavada promó kódot, amitől egy kis bónuszt kapott, amikor regisztrált.

– De Margit néni, te szerencsejátékozol? – kérdeztem, mert a kép annyira abszurd volt: a barna kardigános, szelíd tekintetű néni, aki a templomi bazárokban szokott süteményt árulni, most arról mesél, hogy pörgeti a kerekeket.

– Nem, kislányom, nem játékgép – nevetett. – A fiam mindig mondta, hogy az életben néha egy kis merészség kell. Józsi után, amikor annyira egyedül voltam, Peti azt mondta: „Mami, próbáld ki. Csak annyit rakj rá, amennyit nem sajnálsz, és nézd meg, mit hoz a szél.” Hát, a szél elég jól fújt.

Ekkor mesélte el a részleteket. Minden este, miután megnézte a híradót, beült a régi, nyikorgó fotelba, elővette a tablettáját – amit a fia vett neki, hogy „kapcsolatban legyen a világgal” – és pár percet eltöltött az online kaszinóban. Nem nagy tétek, mondta. Napi pár száz forint. De a nyeremény? Az annál nagyobb. Először csak ezer forint volt, aztán egyszer tízezer. Aztán egy este, amikor esett az eső, és a szoba sötét volt, kivéve a képernyő kék fényét, megjelent egy szép szám. A képernyőn felvillant egy felirat: nagy nyeremény.

– Tudod, kislányom – mondta, a hangja halkabb lett – amikor megláttam, hogy mennyi, sírni kezdtem. Nem a pénz miatt, hanem mert úgy éreztem, hogy törődtem magammal. Hogy Józsi is örülne, hogy nem csak a múltban élek.

A pénzből vett egy új télikabátot, elvitte az unokáját egy hétvégére a Balatonhoz, és a maradékból vette ezt a medált. A bőrén érezte a súlyát, és tudta, hogy a boldogság néha a legváratlanabb helyekről jön.

– De Margit néni, nem félsz, hogy elveszíted, amit nyertél? – kérdeztem, mert az emberek gyakran a kapzsiság csapdájába esnek.

– Nem – rázta a fejét. – Nekem ez nem a pénzről szól. Hanem arról, hogy este, amikor a szomszédok alszanak, és a világ csendes, van egy kis izgalom az életemben. Mint amikor a tévében a krimit nézed, és találgatod, ki a gyilkos. Csak itt én vagyok a főszereplő. És tudod, mi a legjobb? Felfedeztem, hogy van egy Vavada promó kód, amitől extra lehetőségeket kapok. De nem használom ki mindet. Csak annyit, amennyitől jól érzem magam.

Ezen a ponton rájöttem, hogy Margit néni nem szerencsejátékos. Ő egy filozófus, aki az unalom és a magány ellen harcol. Ameddig az asszonyok a pletykán és a kertészkedésen osztoznak, ő egy másik dimenzióban találta meg a kalandot. És bár a szomszédok pletykálnak – hallottam, hogy Márta néni azt mondta, Margit „kártyázik a számítógépen” –, ő nem törődik velük.

A történet vége? Tegnap este találkoztam a liftben. Mellette volt egy barna papírzacskó, amiből a pékség illata áradt.

– Kislányom – mondta, és kivett egy friss kiflit –, ma éjjel álmomban Józsi azt mondta: „Margit, jól csinálod. Ne félj a változástól.”

A kezembe nyomta a kiflit, és eltűnt a folyosó végén. Én meg ott álltam a frissen sült tésztával, és gondolkodtam. Az online kaszinó, a Vavada promó kódok, a nyeremények – ezek csak eszközök. A lényeg az, hogy Margit néni újra él. Nem a múlt árnyékában, nem a jövőtől félve, hanem a jelenben, ahol minden este lehet egy kis csoda.

Néha a legnagyobb kalandok nem a távoli országokban, hanem a szomszédasszony foteljében kezdődnek. Ahol a szürke szőnyeg alatt néha arany csillan.