Forum

Forum Navigation
Please or Register to create posts and topics.

Spiny, które przyszły z nudów na kwarantannie

Zachorowałem w połowie stycznia. Nie covid – zwykłe, klasyczne, paskudne przeziębienie, które rozłożyło mnie na łopatki. Gorączka, bolące mięśnie, kaszel, który nie dawał spać. L4 na tydzień. Żona bała się, że zarazi dzieciaki, więc odesłała je do swojej matki, a sama spala w drugim pokoju. Zostałem sam w mieszkaniu z termometrem, kubkiem herbaty i telewizorem, który pokazywał tylko powtórki starych seriali.

Pierwsze trzy dni: leki, sen, gorączkowe sny.

Czwartego dnia poczułem się lepiej. Na tyle, żeby nie leżeć, ale nie na tyle, żeby wrócić do życia. Siedziałem na kanapie, owinięty kocem, i przeglądałem telefon. Godzina minęła. Dwie. Trzy. W pewnym momencie znałem już wszystkie memy z ostatnich dwóch tygodni, a facebook przestał ładować nowe treści, bo wszystko już widziałem.

Potrzebowałem czegoś, co zabije czas. Nudziłem się tak bardzo, że zacząłem oglądać poradniki układania kostki brukowej. Nie mam ogródka.

I wtedy, w jednej z głupich reklam między filmikami o majsterkowaniu, zobaczyłem to: „bonus darmowe spiny vavada – sprawdź bez wpłaty!” Normalnie przewijam takie rzeczy bez zastanowienia. Ale byłem chory, zmęczony i na tyle zdesperowany, że gotów byłem zrobić wszystko, byle tylko nie patrzeć kolejny raz w sufit.

Kliknąłem.

Rejestracja trwała chwilę. Imię, mail, hasło. Żadnych dokumentów, żadnego czekania. Nawet karty kredytowej nie chcieli. To mnie zaskoczyło. Zwykle te wszystkie promocje ciągną cię za język, żebyś cokolwiek wpłacił. A tu: zakładasz konto i dostajesz bonus darmowe spiny vavada bez żadnych warunków. Co prawda nie wiedziałem wtedy, że wygrane z tych spinów często mają jakiś limit wypłaty – ale to odkryłem później. Na początku po prostu wcisnąłem „odbierz” i zacząłem grać.

Pierwsza gra: jakieś starożytne Egipty, piramidy, skarby. Nic oryginalnego. Kręcę pierwszy spin – zero. Drugi – zero. Trzeci – symbol bonusowy. Ekran zadrżał, odpaliła się dodatkowa runda. Siedziałem na tej mojej kwarantannowej kanapie, w dresach, z katarem i myślałem: i tak to nic nie da, jakieś grosze co najwyżej.

A potem spadło trzydzieści darmowych spinów z mnożnikiem.

Nie krzyczałem. Nie wierzyłem. Po prostu patrzyłem, jak cyfry na ekranie rosną. Dziesięć złotych. Pięćdziesiąt. Sto osiemdziesiąt. Wygrane z bonus darmowe spiny vavada nabijały się na konto, a ja czułem, że to jakiś żart. Przecież nic nie wpłaciłem. Zero własnych pieniędzy. A tu na koncie robiło się trzysta złotych, potem czterysta, potem czterysta czterdzieści.

Zatrzymałem się. Sprawdziłem regulamin – okazało się, że maksymalna wypłata z darmowych spinów to równowartość dwustu złotych. No i dobrze. I tak dostałem coś z niczego. Wypłaciłem dwie stówy na swój portfel kryptowalutowy, a resztę – bo jeszcze zostało jakieś dwieście na koncie – postanowiłem wykorzystać, żeby pograć dalej.

To był błąd. Ale nie żałuję.

Za te pozostałe dwie stówy włączyłem inną grę, postawiłem małe kwoty i grałem do wieczora. Czasem wygrywałem, czasem przegrywałem. Skończyłem mniej więcej na tym samym poziomie. Wypłaciłem kolejne sto złotych, a potem zamknąłem przeglądarkę. W ciągu jednego popołudnia, z kasła na kanapie, zrobiłem trzysta złotych czystego zysku. Bez wkładu własnego. Bez ryzyka. Po prostu – bonus darmowe spiny vavada zadziałał tak, jak powinien.

Wieczorem zadzwoniła żona. Spytała, co robię. Powiedziałem, że oglądam głupi film. Nie wspomniałem o wygranej. Po co? I tak wydałem te pieniądze na pizzę dla całej rodziny, kiedy wróciłem do zdrowia. I na nowe buty dla córki, bo te stare już jej za małe.

Dziś, kiedy ktoś pyta mnie, czy hazard ma sens, mówię: nie. To nie jest sposób na życie. Ale jeśli już szukasz czystej, bezbolesnej zabawy – bez wkładania własnych pieniędzy, bez kombinowania – to wiesz, gdzie to znajdziesz. Bonus darmowe spiny vavada działa. Nie zawsze wygrasz. Ja wygrałem przypadkiem, w słabym momencie, kiedy niczego się nie spodziewałem.

Czy wróciłem tam później? Tak. Kilka razy. Wpłacałem drobne kwoty, grałem, czasem coś ugrałem, częściej nie. Ale to pierwsze doświadczenie – to z kanapy, z kwarantanny, z katarem i herbatą – zapamiętam do końca życia. Bo pokazało mi, że nawet w najgłupszy dzień twojego życia, kiedy nie masz siły wstać z kanapy, przypadkiem może trafić się coś dobrego. Coś zupełnie niezasłużonego. Coś, co pachnie pizzą i nowymi butami.